A csoda nem az edződ, hanem te magad lehetsz...

A csoda nem az edződ, hanem te magad lehetsz...

Életmódváltás=titkos recept? 

Életünk folytonos változások összessége. Testi, lelki és szellemi fejlődésünk elengedhetetlen feltételei ezek a megújulások.

Manapság a legtöbbet emlegetett változások egyike az életmódváltás. Szinte minden ember kívülről fújja ehhez a témához tartozó fogalmakat, lehetőségeket és előnyöket, de csak nagyon kevesen képesek valóban változtatni életmódjukon.

Hol rejtőznek a csapdák?

Talán a legfontosabb az emberi természetben. Valljuk be őszintén milyenek is vagyunk általában. Kerüljük a kudarcokat, félünk az újtól, a kényelmesebb, kevesebb munkával járó lehetőségeket keressük. Ráadásul elménk kiváló tehetség a kifogások gyártásában. „Ma nem érek rá”. „Majd ha jön a tavasz, elkezdem az edzéseket”. „Megvárom, míg a gyerekek felnőnek. Ugye ismerősek ezek a mondatok?

Ne feledjük azonban, hogy soha nem késő elkezdeni és minden késlekedés az esélyét rontja annak, hogy valami csodálatos változás következzen be az életünkben.

Hogyan kezdjük el?

1.        A legfontosabb, hogy állíts fel egy célt magadnak és azt szisztematikusan kövesd.

Céljaid rövid és hosszú távon is reálisak legyenek, melynek feltétele, hogy kellően ismerd önmagad.

Kellő önismerettel már nagyon rövid időn belül sikerélményhez juttathatod magad. Például, ha nagyon sok a túlsúlyod, ne akarj egy hét alatt 20 kilótól megszabadulni. Nem fog menni, melynek egyenes következménye egy nagy adag kudarcélmény. Gondold végig! Hány év alatt sikerült összeszedned ennyi felesleget? Akkor miért is vagy türelmetlen önmagaddal?

Sokkal reálisabb ilyen esetben például az a cél, ha heti 0,5 kiló súlytöbblettől akarsz megszabadulni.

Látod, máris kiderül, hogy honnan indul ki az egész? A tudatod indítja el a folyamatot, és senki másnak nem kell annyira akarnia a változást, mint neked. Hiszen csak te tudsz változtatni saját magadon! Több éves edzői tapasztalatom, hogy sokan eljönnek mozogni, megveszik a bérletet, és a személyi edzőtől várják a csodát. A csoda garantáltan nem fog bekövetkezni, mert a csoda nem az edződ, hanem te magad lehetsz, ha te is akarod. Hidd el, amikor erre ráébredsz,. ezer erővel megkapod a segítséget is.

Olyan emberekkel fogsz találkozni, akik segíteni fognak utadon. Te fogod őket magad köré gyűjteni.

És máris megvan a következő kulcs a sikerhez.

2.        Olyan emberek társaságát keresd, akik hasonlóan vélekednek az életmódváltás szükségességességéről. Nincs annál rosszabb, amikor folyamatosan támadások kereszttüzében vagy csak azért, mert „megváltoztál”. Nem lehet, hogy csak az irigység beszél a többiekből?

A másik óriási csapda a kitartás hiánya. Valamennyien szeretünk hinni a csodákban, és ha ez rövid időn belül nem következik be, hajlamosak vagyunk feladni céljainkat és visszaállni régi be rögzött szokásainkhoz. Amikor kitűzöd a célodat, nem a hozzá vezető utat tanulmányozgatod. Nem láthatod előre a nehézségeket, nem tudsz minden lehetőségre felkészülni. Gondolj arra, hogy senki sem ígérte meg neked előre, hogy az út könnyű lesz, de a kitűzött cél varázsa kísérheti végig utadat, mely erőt adhat a nehezebb napokra.

Milyen területeken változtassunk?

Ha az egészséged érdekében szeretnél változtatni, 3 területet érdemes megreformálni.

  1. Lelki és szellemi nézőpontjaidat.
  2. Aktivitásodat.
  3. Étkezési szokásaidat.

Említettem már, hogy a tudati szintről induló elhatározás miért jó kiinduló pont. A cél kitűzéséhez és eléréséhez, azonban egy jó adag lelki tényezőre is szükség van. Az esetleges kudarcok feldolgozását, a holtpontokon történő átlendülést, stb. mind lelki tényezők segíthetik.

Aktivitásodon is változtatni kell. Válassz olyan sport vagy szabadidős tevékenységet, amely a te személyiségedhez, életkorodhoz a legközelebb áll és egészséges keretek között tudod művelni. Például, ha nem szereted a futást, mert monotonnak tartod, akkor válaszd a táncot, ahol változatosabb mozgásformákkal is találkozhatsz.

Egészségünk megőrzése érdekében, étkezési szokásaink megváltoztatásával tudunk a legtöbbet segíteni, hiszen szervezetünk a bevitt tápanyagokból építi fel a legkisebb sejtjeinket. Minőségi ételek, melyek helyes főzési technikával vannak elkészítve, bámulatos dolgokat eredményezhetnek.

Összegezve, ha minden tényező kellő hangsúlyt kap, megtörténi a változás.

Már kis eredmények is kellő sikerélményt biztosíthatnak, melyek szükségesek a további lépések megtételéhez.

Ne késlekedj tehát! Kezd el ma a változtatást!

Kellő kitartást és sikert kívánok minden olvasónak