A tökéletes közérzet felé vezető út.

A tökéletes közérzet felé vezető út.

Az egyensúlyi elv.

A világegyetem egyik legfontosabb elve az egyensúlyi elv. Mivel az ember is része a világegyetemnek, genetikailag kódolva törekszik az egyensúlyra az élet valamennyi területén. Akkor érezzük tehát a legjobban magunkat, ha elegendő mennyiségű és minőségű ételt fogyasztunk, kellő időt szakítunk a mozgásra, az alvásra, kapcsolataink kiegyensúlyozottak és még sorolhatnám.

Ha valaki bármely irányba túlzottan elmozdul (túl keveset, vagy túl sokat sportol, eszik, vagy alszik) akkor fizikai és pszichológiai egyensúlya kibillen. Sajnos civilizált stresszes társadalmunkban ez nagyon sokszor megtörténik, aminek egyenes következménye, hogy gyors és hatékony megoldásokhoz folyamodnak az emberek, melyek többnyire rövid távon jelenthetnek csak megoldást. Gondoljunk bele, milyen sokan fogyasztanak alkoholt, drogot a stressz levezetésére. Milyen sok a bulimiás, anorexiás beteg, akiknek testképe eltorzult és lelki egyensúlya kibillent a normális állapotból. Természetesen ne menjünk most bele abba, hogy a társadalom elvárásainak a nevelésnek és a médiának mekkora szerepe van ebben.

A tanulság inkább az, hogy ezt az egyensúlyt nagyon nehéz megtartani, mert mi emberek nagyon komplex élőlények vagyunk. Szervezetünkben bekövetkezett legkisebb változás is teljes testi, lelki szellemi változásokat indíthat be. Minden mindennel összefügg tehát.

Ennek azonban megvan a pozitív oldala is. Konkrétan az, hogy a hosszú és egészséges megoldások lehetősége  a mi kezünkben vannak. Mi dönthetünk arról, hogy vásárolunk-e a biztos sikert ígérő fogyókúrás tablettából, vagy lejárunk futni és hosszabb idő alatt, de egészséges módon veszítünk kilóinkból.

A végső cél tehát a tökéletes közérzet a fittség kialakítása, mely nem egyenlő a betegség mentes állapottal.

Mi is valójában a fittség?

A fittség egy olyan teljesítő képesség, mellyel minőségi életet érhetünk el. Ez az állandóan változó többdimenziós állapot feltételez egy pozitív egészségi állapotot és egyénre szabott teljesítményeket, célokat.

A fitt embernek magas szintű a szív és érrendszere, és mentális felkészültsége, gazdag szociális kapcsolatai vannak. Megfelelő szintű testzsír-százalékkal, megfelelő izom-erővel és hajlékonysággal rendelkezik.

Hogyan lehet ezeket a tulajdonságokat tökéletességre fejleszteni?

Mozogjunk rendszeresen, táplálkozunk egészségesen, és próbáljuk pozitívan szemlélni az élet dolgait. Az igazi túlélő tehát az, aki képes megbirkózni a mindennapi problémákkal, vagyis mentálisan is elég erős.

1.        A mozgásoknál részesítsük előnybe az aerob mozgásokat (futás, aerobik, úszás, evezés, stb), melyek pozitívan hatnak szív és érrendszerünkre. 

2.       Tapasztalatom szerint a táplálkozás legalább 70%-ban befolyásolja alkatunkat. Azért is igaz lehet ez az állítás, mert sejtjeink táplálékainkból épülnek fel. A minőségi, kellő tudományossággal megválogatott táplálék minőségibb felépítést eredményez. A hámsejtek például 21 nap alatt cserélődnek. Egy ésszerű táplálkozással tehát 21 nap alatt akár minőségi cserét érhetünk el. Természetesen azért nem ilyen egyszerű a dolog, mert a stressz a kevés alvás és egyéb tényezők negatív irányba fordíthatják a folyamatot. Tény azonban, hogy  megfelelő táplálkozással pozitív változások indulnak meg a szervezetben.

3.        Pozitív életszemlélettel sikerrel vehetjük a kisebb, nagyobb akadályokat, így csökkenthetjük a stresszes helyzeteket, erősíthetjük önértékelésünket. Minden élethelyzetnek és feladatnak két oldala van. Ha megtaláljuk a pozitív oldalt, könnyebben megoldásra jutunk. Próbáljunk tehát megoldásokat keresni és ne problémákat gyártani. 

4.       Keressük a hasonló érdeklődésű, pozitív emberek társaságát. 

5.       Aludjunk eleget, megfelelő minőségben.

Mivel az emberi szervezet nagyon összetett működésű, (minden mindennel összefügg) így már a legkisebb változás is pozitív irányba hathat. Bármely területen változtatunk tehát kedvező irányba, csak előnyünkre válhat. 

Végül nagyon lényegesnek tartom megemlíteni, hogy a szervezet hosszú ideig képes tolerálni helytelen életmódunkat, de a nem megfelelő bánásmódnak előbb utóbb negatív következményei lesznek.

Fontos tehát mindennapunk részévé tenni a megfelelő mozgást és az egészséges táplálkozást.

Ne feledjék, soha nem késő elkezdeni a változtatást!