Édes poleta mazsolával, baracklekvárral és dióval
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a glutémentes, édes-savanykás, hagyományos desszert.
Hozzávalók:
- 1,5 csésze kukoricadara
- 6 csésze víz
- 1 csipet tengeri só,
- 10 dkg arany mazsola
- 1 citrom leve
- kevés hidegen sajtolt olaj a forma kikenéséhez
- 12 kávéskanál baracklekvár
- 1/2 csésze dió apróra vágva
A csipet sóval, négyszeres vízben a mazsolával és a citromlével együtt folyamatos gyors keverés mellett – mert pöfög - addig főzzük a kukoricadarát, amíg elválik a fazék oldalától és megdagad. Szükség esetén kevés hideg vizet önthetünk még hozzá.
Öntsük az aszalt gyümölcsökkel és citromlével együtt főtt polentát kisebb vizezett formákba vagy nagyobb tortaformába, kuglóf formába.
Néhány óra állás alatt megdermed és kiboríthatóvá, szeletelhetővé válik.
Friss helyi gyümölcsökkel rétegezhetjük a formába öntéskor vagy kombinálhatjuk a tálaláskor, díszíthetjük gyümölcslekvárral és mandula lapokkal is.